2005_youtube3 U zanimljivom obrtu YouTube model oglašavanja će da doživi značajnu promenu nudeći više opcija za prikazivanje oglasa.

The Wall Street Journal izveštava da Google testira dugme koje će omogućiti da zaustavite YouTube video oglase samo nekoliko sekundi nakon početka njihovog emitovanja. Sajt će vam sada dozvoljavati da izaberete koje oglase želite da vidite kada odlučite da gledate duži video, nešto slično ima Hulu sa “tailored ad”.

Hulu je najveći konkurent YouTube-a a već vam omogućava da izaberete različite oglase različitih formata, ali YouTube ionako nije poznat po sofisticiranom, dužem obliku programiranja koji Hulu pokreće, tako da ove vrste funkcija nisu bile u prioritetu sajta, bar do sada.

Iako i Hulu i YouTube strimuju profesionalno proizvedene video sadržaje, neki su kopija TV emisija, gledaoci i dalje smatraju web video gledanje kao nešto što je mnogo drugačije iskustvo od televizije. Oni očekuju sve manje i kraće reklame. Inovativne oglasne agencije i platforme su odgovorile na ovo pokušavajući da povećaju angažovanje umesto količine oglasa, dajući korisnicima izbor i čineći reklame interaktivnim uz pomoć Flash-a i HTML5.

Hulu je upravo najavio novi program nazvan Hulu Plus koji nudi premijum sadržaj za mesečnu pretplatu, dok još uvek strimuje oglase svojim gledaocima. Sa druge strane YouTube je javno istraživao pay-per-view opciju, ali ne i model pretplate.