hal Google je dodelio million dolara istraživačima Georgia Tech, ako da mogu da razviju jednostavne alate za otkrivanje Internet proporcionalnosti, cenzura Vlada i drugih problema "transparentnosti".

Ovaj novac pokriva dve godine rada na Georgia Tech, uz dodatnih 500.000 dolara ako Google bude želio dodatnu godinu razvoja. Na kraju projekta, Georgia Tech tim se nada da će obezbediti "Web paket alata za merenje Interneta kojem će korisnici širom sveta pristupati besplatno. Uz pomoć ovih alata, korisnici će moći da odrede da li je njihov ISP pruža uslugu koju plaćaju, i da li podaci koje šalju i primaju preko njihove mreže izmenjeni od strane Vlade ili ISP-a ".

Wenke Lee, profesor računarskih nauka i glavni istraživač, navodi d će ovaj rad stvoriti "ekosistem transparentnosti" na Internetu.

Na primer, recimo da se desi opet nešto slično kao ono što se desilo nedavno u Egiptu, da Internet bude ugašen. Ako imamo zajednicu Internet korisnika u toj zemlji, mi ćemo odmah znati kada vlada ili ISP počnu da blokiraju promet, modifikuju rezultate pretrage, pa čak i menjaju Internet informacije u cilju širenja propaganda. Primjer je Vlada Tunisa, koja je početkom ove godine dodala bitove koda na Facebook login stranicu u cilju snimanja lozinki korisnika korisnika,

navodi profesor Wenke Lee.

Georgia Tech tim takođe planira da napravi alata i za vlasnike smartphone i tablet uređaja.