SlingshotSEO Od kada je uspostavljen SEO kao termin, brendovi se pitaju šta je to što mogu dobiti njegovom primenom. Odgovori se uglavnom fokusiraju na prvi i najlogičnije uticaj SEO, rangiranje. U nekim slučajevima je celi komercijalni model izgrađen oko SEO, pri čemu se online zarada ostvaruje monetarizacijom visoke pozicije u rezultatima pretraživanja.

Nekada je bilo veoma teško davati bilo kakve prognoze po pitanju rangiranja jer su algoritmi imali samo nekoliko faktora koji su uticali na njih. Neki su čak prikazivali rezultate poslagane abecednim redom.

Veoma mali broj servisa pružao je relevantne podatke pa je bilo kakvo predviđanje bilo nemoguće. Prvo se pojavio Wordtracker a potom i Overture, koji je pružao podatke o broju klikova za plaćenu pretragu ali tek nakon što je Google lansirao svoj alat za ključne reči kao i za procenu posećenosti u okviru svoje AdWords ponude, mogli su se dobiti neki približno tačni podaci koji su se mogli iskoristiti za neko predviđanje. Sa njim možete da birate ključne reči na osnovu njihovog obima pretrage. Međutim, nije bilo komparacije obima pretrage i stvarnog web prometa koji bi bio meren analitikom sajta.

Vratimo se sadašnjici, agencija Slingshot SEO ovih dana je predstavila jedno veoma zanimljivo istraživanje koje pokazuje da samo 52% Google korisnika klikne na organske rezultate pretrage koji se nalaze na prvoj strani, dok samo 26% Bing korisnika učini isto. Ove brojke su mnogo manje nego u CTR istraživanjima koja su rađena ranije.

CTR-Google-Bing

Prema istraživanju agencije Slingshot, rangiranje broj jedan na Google-u dobija oko 18% a broj dva oko 10% CTR. Što se tiče Bing-a CTR za prve dve pozicije u rangiranju je 9.66% i 5,51%.

Agencije Slingshot je merila CTR na oba pretraživača za 624 nebrendirane ključne reči u periodu između januara i jula ove godine.Agencija je identifikovala selekciju ključnih reči koje su pokazale stabilnu rang listu za 91 svog klijenata. Ovo je poslednji u nizu od nekoliko pokušaja da se izmeri CTR u organskim rezultatima pretrage i značajan je po tome što su dobijenei rezultati u ovoj Slingshot studiji drastično manji u odnosu na prethodne CTR studije. Rezultati CTR koji se odnosi na poziciju rangiranja u prethodnim studijama izgleda ovako:

aol-search-data

2007 godine, Enquiro, sada poznat kao Mediative, napravio je malo CTR istraživanje koja je bilo usmereno na B2B tržište.

enquiro-study

U istraživanju iz 2010 godine kojeg je sprovela online oglasna mreža Chitika rezultati su pokazali da prve tri pozicije u organskim rezultatima pretrage generišu 63% CTR.

chitika-ctr

  1. 34.35%
  2. 16.96%
  3. 11.42%
  4. 7.73%
  5. 6.19%
  6. 5.05%
  7. 4.02%
  8. 3.47%
  9. 2.85%
  10. 2.71%

Prema studiji agencije Slingshot, za prva tri rezultata sada možete dobiti samo 35,5% raspoloživog web prometa što je duplo manje u odnosu na istraživanje iz 2006 godine kada je to bilo 62,5%.

click-through-rate-study-comparison click-through-rate-study-summary

 

 

 

 

Jednako impresivan je i pad ukupno dostupne tražnje na prvoj stranici rezultata pretrage (među prvih deset). Sada možete očekivati samo 52,4% raspoložive pretrage na prvoj strani, za razliku od neverovatnih 89,6% koliko je pokazivalo istražvanje iz 2006 godine!

Ne postoji jednostavno objašnjenje zašto je stopa CTR-a u ovoj studiji agencije Slingshot toliko niža nego u ranijim studijama koje se merile organske klikove.