youtube-video-programYouTube je odlučio da pokloni 50 milijuna dolara kako bi privukao male poduzetnike da se prijave za uslugu video oglašavanja. YouTube navodi da će servis nazvan Google AdWords za video, u suštini replicirati značajke iz Google AdWords za pretraživanje, poput plaćanja-po-kliku (PPC) i postavljanjs proračuna s ponudama, za video oglašavanje.

YouTube ističe da poslovanja mogu dobiti kredit od 75 dolara nakon što se prijave za AdWords za video. Stavljajući to u kontekst, sa tih 75 dolara njihova mjesečna video kampanja može dosegnuti do više od 1500 njihovih najvrednijih kupaca na YouTube.

Želimo da demokratiziramo pristup video oglašavanju za mala poslovanja koja imaju manje proračune za oglašavanje, ali i da olakšamo oglašivačima da vide vrijednost, da vide točno koliko ljudi se povezuje sa njihovim oglasom,

navodi Baljeet Singh iz YouTube-a.

Nakon postavljanja, korisnici mogu kreirati i upravljati video kampanjama iz iste platforme za pretraživanje i prikazivanje oglasa. Odatle, korisnici mogu postaviti svoj proračun i platiti samo kada netko odluči da pogleda njihov video oglas.

YouTube će pratiti tko gleda oglase putem TrueView usluge koja omogućuje gledateljima da kliknu na gumb i preskoče video oglas nakon pet sekundi. Oglašivačima će se naplatiti samo ako gledatelj odluči da ne preskoči oglas. TrueView formati oglasa uključuju in-stream oglase, in-search oglase i in-display oglase.

Program je kao beta pokrenut krajem prošle godine i njemu je sudjelovalo nekoliko manjih poslovanja. Prema dosadašnjim nalazima, 45 posto gledatelja odluči se da pogleda TrueView omogućen oglasa unatoč tome što imaju mogućnost da preskoče njegovo gladanje.

AdWords za video mogu omogućiti oglašivačima da promiču svoje video oglase na osnovu ključnih riječi u YouTube rezultatima pretraživanja, ili da prikazuju oglasa na osnovu sadržaja za koji su njihovi kupci najviše zainteresirani. U smislu praćenja povrata investicije (ROI), oglašivač može vidjeti koliko je korisnika gledalo njegov cjeli video, posjetio njegov web sajt, ostalo na njegovom kanalu gledati još neki video ili koliko se njih pretplatilo na njegov kanal nakon gledanja oglasa.

YouTube Creator Playbook veoma inteligentno obuhvaća dvije dimenzije YouTube marketinga: sadržaj i publiku. No, mnogi su zamjerili nedostatak treće dimenzije, oglašavanje.

Sada je YouTube kreirao i Advertiser Playbook koji nudi i savjete o kreiranju zanimljivog video sadržaja i kako promovirati video sa oglasima. On obuhvaća: početak sa videom, upravljanje videom, promocijom vašeg poslovanja i praćenjem vašeg ​​uspjeha.

Novi Advertiser Playbook je vodič na 122 stranice koji također uključuje i zbirku predložaka (templates) koji će vam pomoći u razvijanju kreativne strategije, pisanju skripte o vašem poslovanju i ostalog.

Advertiser Playbook također spominje i nekoliko uspješnih YouTube priča uključujući iOrabrush, Rokenbok i GoPro studije slučaja.