Spam-folderKompanija Sophos koja se bavi ponudom rešenja za bezbednost i zaštitu podataka danas je objavila svoj najnoviji ”Dirty Dozen” izveštaj koji se odnosi na prvi kvartal ove godine.

U odnosu na isti period prošle godine, Indija je sada preuzela od SAD prvu poziciju na listi zemalja iz kojih se šalje najviše neželjenih poruka (Spam). Treba reći da na ovoj “Dirty Dozen” listi nema više Velike Britanije koja je smanjila spam za čak 47 odsto u odnosu na isti period prošle godine. U prvom kvartalu 2011 godine, Velika Britanija je bila šesta na ovoj listi sa udelom u globalnom spam-u od 3,2 odsto.

Konkurenti kompanije Sophos, Kaspersky i Trend Micro takođe su još ranije označili Indiju kao najveći svetski izvor neželjenih poruka, a treba reći da je to potvrdio i Cisco Systems u svom izveštaju bezbednosti za 2011 godinu.

Kompanija Sophos navodi da svaka deseta neželjena poruka dolazi sa računara u Indiji. Razlozi za to su može se reći očigledni, Indija je mnogoljudna zemlja koja ima veliki broj Internet korisnika a sa druge strane dosta blage i nedorečene zakone koji se odnose na bezbednost mreža i računara.

Uostalom, većina spam poruka se šalju sa kućnih računara koji su kompromitovani od strane hakera i pretvoreni u Botnet.

zemlje-iz-kojih-dolazi-najvise-spama

Sophos navodi da je dobra vest što je ukupna propusna moć globalnih neželjenih poruka smanjena u odnosu na prvi kvartal 2011 godine. Razloga za to je delimično zbog boljeg rada provajdera po ovom pitanju ali i zbog promene taktike sajber kriminalaca. Naime, spameri sve više uočavaju da tradicionalni spam postaje neefikasan, pa se u sve većem broju okreću širenju spama na društvenim mrežama.

Facebook i Twitter svakako su najpoželjnija meta za spam kampanje, međutim od nedavno nagli rast popularnosti društvene mreže Pinterest iskorišćen je od velikog broja spamera za distribuciju postova koji linkuju ka web stranicama na kojima se prodaju različiti proizvodi. Na ovaj način veliki broj spamera je veoma lako zaradilo novac od provizije.

Sophos ističe da iako se smanjio broj tredicionalnog spama ipak došlo je do povećanja spama koji šire malware ili koji pokušava da ukrade korisnička imena, lozinke i ostale lične informacije.