dropbox-bezbednost

Dropbox, servis koji nudi skladištenje podataka u Cloud-u, uveo je sistem autentifikacije sa dva faktora kako bi korisničke račune učinio još sigurnijim.

Dropbox je jedan od najčešće korišćenih Cloud servisa za skladištenje imao je tri veća sigurnosna problema u poslednjih godinu dana, a najnoviji primer u vezi korisničkih imena i lozinki koje su ukradene sa drugih sajtova i koje su korišćene za pristup Dropbox računima samo je potvrdilo da kompanija mora da pojača bezbednost. Sistem autentifikacije sa dva faktora podrazumeva da su potrebna dva dokaza o identitetu, lozinka korisnika i kod poslat na mobilni telefon, da bi dobili pristup Dropbox nalogu .

Autentifikacije sa dva faktora nije obavezna ali je preporučena bezbednosna funkcija koja dodaje dodatni sloj zaštite na vaš Dropbox račun. Kada je omogućena, Dropbox će pored vaše lozinke zahtevati i bezbednosni Kod od šest cifara svaki put kada se prijavite na Dropbox ili povežete novi kompjuter, telefon ili tablet,

saopštio je Dropbox.

Korisnici će prvo morati da unaprede svoje klijente na verziju 1.5.12. Autentifikacije sa dva faktora može biti uključena na Dropbox sajtu, u podešavanju računa pod karticom “Security”.

Dropbox navodi da se validni Kod može se dobiti i pomoću aplikacija koje podržavaju Time-Based One-Time Password protokol, kao što su Google Authenticator, Amazon AWS MFA ili Authenticator. Apple korisnici mogu odabrati da generišu Kod iz terminala aplikacije koristeći OATH alat.

Postavljanjem autentifikacije sa dva faktora korisnici dobijaju 16-cifreni backup Kod koji se može koristiti za otključavanje Dropbox računa u slučaju da izgube mobilni telefon ili da iz nekog razloga ne mogu da prime Kod preko SMS-a ili aplikacije.