Google-Penguin

Google je juče objavio Penguin 2.0, update algoritma koji je odgovoran za pronalaženje nepoželjnog Web sadržaja (iako je ovo ustvari 4. update Penguin algoritma).

Da ne bude zabune, Google Panda algoritam se fokusira na kvalitet sadržaja dok Penguin gleda penalizirane nepoželjne linkove, linkove koji se kupuju, plaćaju, sve sa namerom da se pokuša manipulisati stranicom sa rezultatima pretraživanja tj. da budemo što bolje rangirani.

Penguin 2.0 i nepoželjni Web sadržaj

Matt Cutts je potvrdio da je Google juče objavio Penguin 2.0. Nepoželjni Web sadržaj (Webspam) je naziv koji Google koristi za “black-hat” SEO tehnike koje se koriste za manipuliranjem rangiranja stranice i uključuje stvari kao što su link šema i plaćeni linkovi sa kojima se nastoji postići što bolje rangiranje stranice.

Penguin 2.0 nastoji da iskoreni neprirodne linkove i kazni one sajtove koje se bave nepoželjnim linkovanjem.

Black-hat SEO tehnike nisu u skladu sa smernicama koje protežira Google i sa njima se pokušavaju iskoristiti rupe u algoritmu za pretragu.

Oporavak sajta koji je kažnjen od strane Penguin algoritma može biti veoma težak jer kazna može biti uzrokovana spoljnim linkovima koje možda ne možete kontrolisati. Dakle, za razliku od sajta koji je pogođen Panda algoritmom i koji se može oporaviti promenom sadržaja na sajtu i optimizacijom za Internet pretraživače (SEO), Penguin zahteva kompletnu analizu i reviziju linkova.

Konkretno, možda ste kažnjeni zbog:

  • kupovine povratnih linkova (ili korišćenja SEO servisa koji obećavaju visokokvalitetne povratne linkove)
  • korišćenje usluga i tehnika recipročnog linkovanja
  • korišćenje bilo kojih “black-hat” SEO tehnika
  • korišćenje plaćenih linkova u sadržaju

Čišćenje povratnih linkova i oporavak od Penguin 2.0

Brisanje nepoželjnih dolazećih linkova može potrajati neko vreme a najbolje mesto za početak je u Google Webmaster Tools.

Idite na “Saobraćaj” >> “Ko linkuje na vaš sajt”, i kliknite na link “Više” na dnu sekcije “Ko linkuje najviše”.

Ovo će prikazati listu većine (ali ne obavezno i svih) povratnih linkova na vaš domen u Google indeksu.

Važno je da ne reagujete preterano ako primetite dolazeće linkove koji dolaze sa domena koje ne poznajete jer mnogi od njih pozitivno deluju na rangiranje vašeg sajta, neki će biti relativno neutralani dok će neke svakako trebati ukloniti.

Ono što vi treba da uradite jeste da se oslobodite povratnih linkova za koje znate da su lošeg kvaliteta, da dolaze sa “spammy” domena.

U krajnjem slučaju, možete da koristite Google disavow alatku kako bi ukazali Google-u da želite da se određeni linkovi ignorišu prilikom određivanja rangiranja vaše Web stranice. Takođe, nema svrhe otarasiti se dolazećih linkova ako na stranicama imate plaćene linkove koji krše Google-ove smernice i koje služe za manipulaciju rangiranjem.

Preventiva

Iako nema garancija, postoji određena SEO praksa koju možete koristiti kako bi se obezbedilo da vaš sajt ne bude penaliziran od stane Google algoritma. Konkretno, potrebno je da se fokusirate na kreiranje kvalitetnog sadržaja koji je koristan i relevantan za vaše čitaoce.

Dobra SEO strategija za privlačenje velike količine Web prometa iz organske pretrage je:

  • Redovno stvarajte dobro optimizovan, veoma relevantan, kvalitetan sadržaj
  • Promovišite sadržaja na društvenim medijima
  • Promovišite i druge kvalitetne i relevantne resurse u vašoj niši kako bi privukli pažnju uticajnih osoba na društvenim medijima sa organskim i prirodnim odlaznim linkovima (možda će vam biti koristan članak “Kako sa besplatnim alatima identificirati utjecajne online osobe”)
  • Buditet uporni, dosledni i strpljivi

Da li je Penguin 2.0 uticao na vaš sajt? Da li je vaš Web promet drastično smanjen?

Vaše savete i iskustva vezana za Penguin update možete postovati u komentarima.