sergey-brin-google-glasses_thumb.jpg

Računari koji se nose (naočale, ručni sat, itd.) predstavljaju sledeću veliku stvar a Google naočale (Google Glass) svakako su jedna od ključnih inovacija.
Prošle sedmice kompanija Lamda Labs objavila je da je kreirala Google Glass aplikaciju za prepoznavanje lica međutim, Google je odlučio da aplikacije ove vrste zabrani.

Nećemo dodati funkcionalnost za prepoznavanje lica našim proizvodima pre nego što obezbedimo jaku zaštitu privatnosti. Imajući to u vidu, za sada nećemo odobravati nikakve slične aplikacije za Google naočale,

saopštio je Google.

Odluka da zabrani aplikacije za prepoznavanje lica sasvim sigurno je pametan potez, s obzirom na njegovu dugu istoriju povreda privatnosti. Google se dobro opržio sa Street View kada je utvrđeno da su njegova vozila izmešu ostalog prikupljala i osetljive informacije o korisnicima iz neobezbeđenih WiFi mreža.

Takođe, vrlo bolno je bilo i sa uslugom Buzz koja je Gmail korisnike automatski uključivala u uslugu bez njihovog znanja i odobrenja. Osim toga, sve informacije o korisnicima i njihovim kontaktima Google je učinio dostupnim i nekim drugim licima i to ponovo bez pristanka korisnika. Nakon ogromnog negodovanja javnosti kompanija Google priznala je grešku te se nagodila sa nadležnim institucijama.

Čini se da je Google naučio nešto od ovih gorkih iskustava iz prošlosti i mudro odlučio da sa Google naočarima nastavi ići oprezno i polako. Osim što je zabranila aplikacije za prepoznavanje lica kompanija je zapranila i sve aplikacije koje sadrže golotinju, grafička seksualna akta ili eksplicitni seksualni materijal.

Google se po pitanju pornografskih Google Glass aplikacija oglasio nakon što se u ponedeljak pojavila aplikacija “Tits and Glass”. Applikacija se pojavila na MiKandi, trgovini mobilnih aplikacija sa sadržajem za odrasle, a radi se o prvoj Google Glass aplikacije za odrasle koja omogućava korisnicima da dele “sadržaj za odrasle sa svojih uređaja direktno drugim korisnicima Google naočala ali i svima ostalima”.

Pored seksualno eksplicitnih materijala, kompanija u svojoj polisi o privatnosti koja se odnosi na Google naočale takođe zabranjuje i nasilje, maltretiranje, govor mržnje, kockanje i ostale nezakonite aktivnosti, koje ne smeju participirati na Google naočalima.

Kršenjem polise krše se uslovi korišćenja Glass API-ja a to onda može rezultirati sa uklanjanjem aplikacije ali i zabranom vaših budućih aplikacija, ili čak gašenjem vašeg Google naloga.