windows 10

Kompanija Microsoft potvrdila je prošle nedelje da će predstojeći Windows 10 biti posljednja verzija operativnog sistema Windows.

Windows 10 debituje u julu i biće dostupan korisnicima u 190 zemalja i na 111 različitih jezika. Ono što je najvažnije jeste da će nadogradnja na Windows 10 biti besplatna!

Tokom prošle godine zvaničnici Microsofta su u više navrata govorili o tome kako kompanija želi napustiti dugogodišnju praksu objavljivanja velikih izdanja operativnog sistema Windows u korist češćih manjih ažuriranja koja bi stalno nadograđivala, evoluirala operativni sistem.

Trenutno radimo na objavljivanju Windows 10, i zato što je Windows 10 poslednja verzija Windows-a, svi mi i dalje radimo na Windows 10,

izjavio je Jerry Nixon iz kompanije Microsoft.

Treba reći da najavljena promena ukazuju na to da će Windows 10 dobijati besplatna mala ažuriranja u stilu Apple Mac OS X. Naime, Apple-ov operativni sistem više od decenije ima isto ime “OS X” s tim da periodično objavljuje ažuriranja s kojima uvodi nove funkcije i promene u korisničkom interfejsu. Od 2012. godine, vodeći se dobrim iskustvom korisnika sa mobilnim operativnim sistemom “iOS“, Apple uvodi godišnji ciklus ažuriranja i za operativni sistem „OS X“.

Najnovija verzija Microsoftovog operativnog sistema najavljena je za drugu polovinu meseca jula. Iako je Windows 10 dizajniran kao univerzalna Windows platforma za sve uređaje, uključujući HoloLens i Xbox, ipak će PC verzija biti objavljena prva, dok će Windows Phone korisnici morati malo sačekati.

U januaru je kompanija zvanično predstavila Windows 10 i neke njegove buduće funkcionalnosti među kojima su novi Web pretraživač, Cortana, HoloLens i ostalo. Nedavno je predstavljena i nova funkcija Continuum koja je dizajnirana za korisnike desktop računara, koji koriste tastaturu i miš, omogučavajući im da vide novi operativni sistem u klasičnom desktop modu. S druge strane, mobilni korisnici, korisnici tableta i pametnih telefona na svojim ekranima bi imali touchscreen mod.

Na kraju, kompanija Microsoft je najavila još jednu promenu a tiče se objave bezbednosnih ispravki. Microsoft navodi da napušta koncept objave bezbednosnih ispravki na mesečnom nivou, poznat kao Patch Tuesday, te da će umesto toga objavljivati ispravke grešaka čim one budu spremne.