paypal izasao na burzu

PayPal je jučer po drugi put izašao na burzu nakon odvajanja od svoje matične kompanije eBay.

Trgovanje dionicama PayPala je otvoreno sa cijenom od 41,63 dolara, koja je u međuvremenu pala na 40,89 dolara. Trenutna tržišna vrijednost PayPala je nešto više od 50 milijarda dolara, što je veća tržišna vrijednost od njegove matične kompanije eBay koja trenutno vrijedi oko 34 milijarde dolara.

PayPal je jedan od lidera na tržištu elektronskog plaćanja sa 169 milijuna korisnika, na više od 200 tržišta, koji imaju mogućnost da povuku svoj novac na bankovne račune u 57 valuta. Prema posljednjim podacima, kompanija je u 2014 godini procesuirala više od 4 milijarde dolara.

Preporučujemo članak “Kako otvoriti PayPal račun“.

PayPal je osnovan sada već daleke 1998 godine pod imenom Confinity. Kompanija se bavila razvojem sigurnosnog softvera za PDA uređaje kao što je PalmPilot. Kompanija nije doživjela uspjeh kakvom su se njeni osnivači Max Levchin, Peter Thiel, Luke Nosek i Ken Howery nadali, ali im je sasvim sigurno bila inspiracija za kreiranje elektroničkog novčanika koji je pronašao svoj put do prvobitne eBay zajednice.

Max Levchin i društvo su se na kraju potpuno posvetili svom projektu elektroničkog novčanika što je 2000 godine rezultiralo spajanjem sa X.com vlasništvo Elon Musk i promjenom imena u PayPal.

PayPal prvi puta izlazi na burzu 2002. godine sa početnom cijenom od 13 dolara po dionici. S obzirom na dobru prihvaćenost od strane svoje zajednice, eBay se krajem godine odlučuje na kupovinu PayPal-a za 1,5 milijardi dolara.

Preporučujemo članak “Kako se registrovati na eBay“.

Kompanija eBay je u rujnu 2014. godine objavila svoju namjeru da odvoji PayPal iz svog poslovanja u posebnu kompaniju prvenstveno zbog pritiska koji je prouzrokovao investitor Carl Icahn, koji inače ima 2,5% udjela u eBay. Najveći aukcijski sajt se u početku opirao pritisaku navodeći da su trgovina i plaćanje usko povezani, nerazdvojni jedni od drugog, međutim na koncu je eBay popustio što nas dovodi do mjesta gdje smo danas.

Treba reći da je po odvajanju PayPala od svoje matične kompanije eBay, svaki dioničar eBay-a dobio jednu dionicu PayPal-a za svaku eBay dionici koju ima.

Preporučujemo članak “Kako početi sa prodajom na eBay“.