HTML5

HTML5 nudi mnoge prednosti developerima koji ga u sve većem broju usvajaju.
Proizvođač softvera Telerik i njegova Kendo UI divizija danas su objavili rezultate nedavno sprovedenog istraživanja koje pokazuje da 63 odsto developera aktivno razvija aplikacije koristeći HTML5 i da 31 odsto ima planove da počne da koristi HTML5 do kraja godine.

U periodu od 5. do 26. septembra, Kendo UI sproveo je anketu u kojoj je učestvovalo 4.043 developera koji koriste PHP, Java, Rubi, .NET, Node i druge programske jezike, pitajući ih o njihovim HTML5 razvojnim planovima, kada misle da će HTML5 biti važan za njihov posao i zašto bi izabrali HTML5 pored drugih opcija za razvoj softvera.

Samo 6 odsto anketiranih navelo je da u ovoj godini ne planira početi razvijati softver sa HTML5, ali dodaje da će on biti važan za njih u narednih godinu ili dve. Developeri su istakli nekoliko bitnih prednosti koje razvoj softvera sa HTML5 pruža:

  • 72% navelo je poznavanje programskih jezika (HTML, JavaScript, CSS)
  • 62% je navelo doseg i podršku za više platformi
  • 34% je navelo performanse kao ključnu prednost

KendoUI_HTML5-Anketa

Anketa je pokazala da 51 odsto developera smatra da je HTML5 u ovom trenutku neophodan za njihov posao, 31 odsto smatra da će biti neophodan u narednih 12 meseci, dok 12 odsto smatra da će HTML5 biti važan za njihov posao za godinu ili dve.

Mnogi developeri su počeli sa korišćenjem HTML5 ali su posle nekog vremena od toga odustali zbog tehničkih problema ili slabog interesa korisnika. Najveća društvena mreža na svetu, Facebook, u avgustu ove godine objavila je update za svoje iPhone i iPad aplikacije sa kojim se odbacuju aplikacije razvijene sa HTML5 i okreće aplikacijama rađenim u Apple Objective-C kodu. Facebook je odbacivanje HTML5 obrazložio željom za brzinom i pouzdanošću a to je nešto što HTML5 u ovom trenutku ne može da ispuni. Nedavno je osnivač i izvršni direktor Facebook-a Mark Zuckerberg priznao da je rano prihvatanje HTML5 bila velika pogreška