youtube-analytics

YouTube je najpopularniji video sajt ali i druga tražilica po veličini, odmah iza Google-a koji je inače njegova matična kompanija. Prema posljednjim podacima, na YouTube se mjesečno pogleda više od četiri milijarde sati videa i budući da ga sve više poslovanja koristi za dovođenje Web prometa, pospješenje prodaje i branda, pravo je vrijeme da se malo bolje upoznate sa YouTube i naučite kako možete poboljšati svoj kanal.

Korišćenjem analitičkih alata dobivate mnogo bolji uvid u ono što se dešava sa vašim stranicama i sadržajem i sa tim informacijama svakako da ćete moći mnogo bolje da analizirate vaše mogućnosti za monetarizaciju.

YouTube Analytics je analitički alat koji će vam pruža bolji uvid u nekoliko vrlo bitnih oblasti, između ostalog tko je vaša publika, koliko su vaša videa popularna kod publike i ostalo.

Upoznajte svoju publiku

Jedna od temeljnih značajki alata za analizu je demografija koja vam nudi bolju sliku o vašoj YouTube publici. Proučavajući svoju demografiju možete dobiti jasniju sliku o vašoj ciljnoj skupini korisnika koju privlačite. Analizom ovih podataka možete bolje razumjeti vašu publiku te prilagoditi svoj sadržaj tako da još više odgovara vašoj publici.

Kakav video sadržaj vaša publika najviše gleda

Pod “Views Raports” (izvješća o pregledima videa) karticom moguće je vidjeti koja vaša videa najbolje prolaze kod publike. Ako eksperimentirate sa različitim idejama, dobit ćete puno bolju ideju o tome što vašim gledateljima odgovora. Možete provjeriti procjenu minuta gledanja kao i procjenu pregleda koje je moguće monetarizirati.

Pod “Audience Retention” (zadržavanje publike) karticom moguće je vidjeti koja vaša videa su napopularnija, saznati prosječno vrijeme koje gledatelj provede gledajući i na kojoj točki oni prestaju gledati vaš video. Pod “Engagement Raports”(izvješća o angažmanu), možete vidjeti koja videa su postigla najveći angažman publike, koja videa se najviše dijele i komentiraju.

Korisnost ovih alata ne može biti pretjerana. Možete primijeniti ove rezultate i unaprijediti kvalitetu vaših videa tako da budu što koncizniji kako bi ih gledala i dijelila najšira moguća publika.

Monetarizacija videa

Treba reći da su dobri YouTube kanali obično pokrenuti iz čiste strasti a ne iz pokušaja zarade na YouTube.

Za izgradnju YouTube kanala sa velikim brojem pratilaca potrebno je dosta vremena i rada, međutim, jednom kada steknete stalan rast sljedbenika i pregleda, treba početi ozbiljno razmišljati o zaradi koju možete da ostvarite sa videima na YouTube.

Postoji nekoliko formata oglasa koji će vam pomoći u monetarizaciji vaših videa a sa eksperimentiranjem možete otkriti one koji vam pružaju najveći povrat.

YouTube Analytics

Kada prvi put pristupite YouTube Analytics na stranici za pregled biti ćete dočekani sa prikazom svih aktivnosti vašeg kanala tijekom posljednjih 30 dana. Sasvim je moguće temeljiti svoju buduću strategiju samo na ovom prikazu jer se gotovo sve važne informacije nalaze u njemu.

Pregledi, procjena minuta gledanja, zarada, angažman, najgledanija videa i demografija. Obezbjeđen je dobar prikaz međutim, velike su šanse da ćete želite ići još i korak dalje i pogledati koja područja možete poboljšati. Klikom na bilo koju od metrika koje imaju ovdje, odvesti će vas na to specifično izvješće koje možete pogledati malo daljnije.

Sve u svemu, YouTube analitika može se podijeliti na tri različita područja:

  1. Prikazi
  2. Angažman
  3. Zarada

Filtriranje podataka

Prije nego što nastavite treba spomenuti zgodan alat koji se nalazi na vrhu zaslona i koji služi za filtriranje podataka. Alat je vrlo koristan za sužavanje broja videozapisa koje analizirate. Glavni dio možete filtrirati po videu, geografskom položaju, datumima i ostalom. To se može koristiti za bilo koji dio pa ako unesete ključne riječi u bilo koji od tih dijelova, biti će vam predstavljeno nekoliko različitih opcija sa samodovršecima, tako da se pojednostavi pronalaženje videa.

Također, većina izvješća koristiti grafikone za lakše predstavljanje metrike. Podatke možete promatrrati na dnevnom, tjednom ili mjesečnom nivou.

Izvješće o pregledima videa

Pregledi videa su osnovna metrika koju je potrebno mjeriti za ​​uspjeh. U izvještaju o pregledima videa ne samo da ćete moći vidjeti koliko pregleda su dobili vaša videa već ćete moći vidjeti i koliko je tih pregleda monetarizirano. Također, moći ćete vidjeti i broj procijenjeni minuta koje su korisnici proveli gledajući vaša videa.

Treba napomenutu da termin “pregled videa” označava kada korisnik želi da pogleda video, tako da ako je video postavljen na AutoPlay, i netko ga gleda, to se neće brojati kao pregled. Možda je još važnije to da možete saznati odakle dolaze vaši pregledi te koliko ih dobijate dnevno. Vrlo je korisno znati odakle vam dolazi najveći broj pregleda, posebno ako je vaš sadržaj usmjeren na lokalnu publiku. Pa tako na primjer, ako imate visoku stopu gledatelja u SAD-u a vi ste sa sjedištem u Europi, možete napraviti blage prilagodbe svog sadržaja, tako da više odgovara ovoj demografiji.

Poglavlje na koje trebate obratiti najviše pozornosti je "Audience retention" (Relativno zadržavanje publike). Ovdje ćete vidjeti koliko su vaša videa dobra u privlaćenju pozornost vaše publike. Apsolutno zadržavanje publike prikazuje pregled videa u svakom trenutku kao postotak broja pregleda na početku videa. Relativno zadržavanje publike prekazuje koliko dobro vaša videa zadržavaju gledatelje u odnosu na druga YouTube videa slične duljine. Što je brojka veća, više gledatelja gleda vaš video.

Iako nije moguće dobiti savršenih 100%, trebali bi težiti prosječnoj postotku pregleda videa od recimo 60%. Postoje dva načina sa kojima možete osigurati da ovaj postotak bude što viši. Prvi je da se osigura da sav sadržaj koji se prikazuje na vašem YouTube kanalu bude dovoljno zanimljiv da ga gledatelji gledaju do kraja.  Druga metoda je da vaša videa budu kratka, što kraći video, veća je vjerojatnost da će ga netko pogledati do kraja.

Izvješće o angažmanu

Vaša analitika svakako da treba da uključuje i socijalnu stranu vaših videa. Ovaj dio se odnosi na to koliko se ljudi pretplatilo na vaše videozapise, omjer Like i Dislikes, favorite, komentare i dijeljenja. Mjerenja u ovom dijelu su relativno jednostavna, iako postoji jedan dio kojem trebate posvetiti najviše pažnje, to su napomene (annotations).  Tu ćete vidjeti stopu konverzije klika i stopu zatvaranja videa (postotak pojavljivanja napomena koje su bili zatvorene od strane gledatelja).

Angažman je postao veoma važna značajka zahvaljujući novom izgledu koji je YouTube nedavno uveo. Pored poboljšanog sučelja koje sada mnogo bolje izgleda za gledatelje i proizvođače sadržaja, YouTube sada stavlja naglasak na važnost pretplate na kanale, pa tako, sada sva videa imaju gumb za pretplatu izravno ispod. Ovo postavljanje gumba za pretplatu u centru zbivanja treba da pomogne rast originalnih kanala i rast sadržaja.

Izvješće o zaradi

Svakako da je potrebno vreme i kvalitetan sadržaj da biste postali popularan YouTube a potom mogli očekivati dobru zaradu od YouTube. Prosječna zarada 1000 najpopularnijih kanala iznosi 23.000 dolara mjesečno. Zarada dolazi od oglašavanja, tako da je moguće da se živi od zarade sa YouTube ali da biste došli do te točke potrebno je uložiti puno truda.

Treba reći da se oglasi na najpopularnijoj video platformi prikazuju samo onima koji to dopuštaju tako da morate imati veoma veliku publiku da bi mogli računati na dobru zaradu.

Kada vaša videa počnu da dobivaju neku veću pažnju, biti će od iznimne koristi potrošiti malo vremena na analiziranje učinkovitosti oglasa. Moći ćete analizirati zaradu putem CPM modela. U početku bi trebali aktivirati sve vrste oglasa s obzirom da će oglasi biti prikazani na dnu videa, pa ćete  veoma lako moći vidjeti koliko dobro se različiti formati oglasa izvode.

Aktiviranje monetarizacije

Za aktiviranje monetarizacije na svom računu, morate otići na “Video Manager” sekciju vašeg računa i odabrati da želite da monetarizirate svoj video klikom na “$” simbol. Ovdje ćete odabrati format oglasa koji želite.

Ako imate AdSense račun, možete ga povezati sa svojim YouTube računom kako bi pojednostavili plaćanja. YouTube će vam isplaćivati zaradu od oglašavanja kada ona dosegne određeni iznos (obično 100 dolara).