JavaScript je programski jezik koji Web sajtu daje interaktivnost. To je skriptni programski jezik koji se prvenstveno koristi za definisanje funkcionalnosti Web sajtova. Radi se o dinamičnom, slabo tipiziranom jeziku, sa skromnom podrškom za objektno orijentisano programiranje.

Iako je prvobitna ideja bila da JavaScript liči na programski jezik Java, treba reći da on ne sadrži nijedan ključni element Java jezika osim onih koje su oba nasledili iz programskog jezika “C”.

JavaScript je izuzetno popularan jeziki koji se koristi za razvoj klijentskih funkcionalnosti Web sajta, ali se može koristiti i kao skriptni jezik za pristup objektima u drugim aplikacijama. Slideshows, oglasni pop-up prozori i Google autocomplete funkcija, sve su to primeri JavaScript-a.

Brendan Eich iz kompanije Netscape kreirao je Java Script 1995 godine. Tokom razvoja jezik je nazvan Mocha ali je kao beta objavljen pod nazivom LiveScript. Nakon toga menja ime u JavaScript zbog marketinškog dogovora između kompanija Netscape i Sun Microsystems sa kojim se trebala iskoristiti popularnost Sun-ovog programskog jezika Java. Treba reći da su ključni elementi dizajna JavaScript-a su nasleđeni iz programskog jezika Self.

U početku, programeri nisu uzimali JavaScript za ozbiljno jer ga nisu vidjeli kao ozbiljan razvojni jezik kao što su Java, Ruby ili Python, koji su serverski jezici dok se JavaScript koristi za definisanje funkcionalnosti na strani klijenta, odgovoran je samo za korisničko iskustvo.

JavaScript je jedini skriptni jezik na strani klijenta i zbog toga se koristi na skoro svakom sajtu koji vidite na Web-u.

Isto tako, ako koristite JavaScript sa razvojnim okruženjem koje se zove Node.js, onda možete koristiti JavaScript i kao serverski jezik.

JavaScript je sve popularniji pa se vrlo često početnicima preporučuje kao prvi jezik koji trebaju naučiti. Jedna od najsjajnijih zvezda online pokreta koji ima na milione pristalica "Naučite da Kodirate" , Codecademy nudi JavaScript kao prvi jezik koji programeri početnici treba da nauče. JavaScript je definitivno jezik koji ćete koristiti na poslu, ako počnete raditi kao Web developer.

Takođe, pošto se JavaScript pokreće direktno u pretraživaču, ne morate preuzimati nikakav softver za njegovo pokretanje. Sve što vam je potrebno jeste tekstualni editor (TextEdit) i pretraživač. Ovo je nešto što je od velike koristi za početnike koji ne moraju da downolud-uju razne softvere za pokretanje programskog jezika.

Uprkos svojoj korisnosti, programeri, developeri, smatraju JavaScript dosta neurednim jezikom. Kao pokušaj da se to promeni dolazi CoffeeScript koji čini da JavaScript izgleda više kao Ruby ili Python, bez velikih vitičastih zagrada i zareza i sa dodatim razmacima i uvlačenjima. Ove promene čine kod lakšim za čitanje.

Treba reći da je prošle godine Google predstavio svoj programski jezik Dart sa kojim nastoji prevladati neke nedostatke koje ima JavaScript a na kraju ga probati razviti u solidnu platformu za strukturirano Web programiranje. Treba reći i da je Microsoft objavio TypeScript, svoju verziju JavaScript-a tj proširenje JavaScript-a sa skupom naprednih razvojnih mogućnosti koje se obično nalaze u zrelijim programskim jezicima kao što su C ++ i Java.

Microsoft sa TypeScript-om pokušava ukazati na neke od istih problema na koje je ukazao Google sa svojim programskim jezikom Dart, ali bez radikalnog udaljavanja od JavaScript-a. TypeScript poput CoffeeScript-a će raditi sa postojećim okvirima i bibliotekama, što znaći da bilo koja JavaScript datoteka može da se bez ikakvih problema pokrene u TypeScript-u.

Mogućnosti JavaScript-a

Prvo, kao što smo ranije rekli, Java se može koristiti za izgradnju celog sajta ako se koristi sa Node.js i MongoDB (baza podataka). Node.js je asinhrono okruženje, što ga čini veoma skalabilnim i odličnim izborom za velike količine podataka. MongoDB je baza podataka orijentisana na dokumente i izgrađena za skalabilnost ali i dalje vrlo funkcionalna da ponudi najbolje od oba sveta.

Veoma je važno reći da je JavaScript sada jedan od omiljenih načina razvoja aplikacija za Windows 8. Jezik koji se najviše koristi na Github.

najkorisceniji jezici na github

Za developer timove je mnogo lakše koristiti isti jezik i na serverskoj i na klijentskoj strani a to mogu da urade sa Node.js. Java je odgovorna za animacije poput pop-up prozora, sa AJAX-om, oni prikazuju nove podatke bez osvežavanja stranice. AJAX je skraćenica za Asinhroni JavaScript i XML, tako da se ne može koristiti bez JavaScript-a.

Najčešća upotreba JavaScript-a je pisanje funkcije koje su ugrađene ili uključene u HTML stranice i koje komuniciraju sa Modelom Document Object (DOM) stranice. Neki jednostavni primeri ove upotrebe su:

  • Učitavanje novog sadržaja stranice ili dostavljanje podataka na serveru preko AJAX-a bez ponovnog učitavanja stranice (na primer, društvena mreža može omogućiti korisniku da postavlja ažuriranja statusa bez napuštanja stranice)
  • Animacija elemenata stranice
  • Interaktivni sadržaj, na primer igre, i reprodukcija audio i videa
  • Provera ulaznih vrednosti Web forme kako bi ste se uverili da su oni prihvatljivi pre nego ih submit-ujete na server
  • Prenošenje informacija o navikama korisnika (koje sajtove posećuje) različitim sajtovima. Web sajtovi često ovo rade zbog Web analitike, praćenje oglasa, personalizaciju ili u druge svrhe

Pošto je JavaScript kod može da se pokrene u pretraživaču korisnika (umesto na udaljenom serveru), pretraživač može vrlo brzo da odgovori na korisničke akcije. Web pretraživači najčešće koriste JavaScript. JavaScript je jedini jezik koji svi najpopularniji pretraživači podržavaju.

JavaScrip jezik budućnosti?

Za HTML5 se kaže da je početak kraja Adobe Flash-a, ali ako HTML5 organizacioni alat, onda je JavaScript tak koji uzimanje mesto Flash elementima.

Velike su prednosti koje HTML5 pruža developerima. Pre svega treba reći da je HTML5 je zbirka definicija koja ne samo da obuhvata HTML standard već i CSS3 (Cascading Stile Sheets), JavaScript, multimedijalne kodeke i SVG (Scalable Vector Graphics) koji rade zajedno kao jedno kompaktno okruženje.

Video i drugi vizuelni elementi koji su se prikazivali uz pomoć plugin-a (dodataka) sada se prikazuju sa JavaScript-om, koji se pokreće u vašem pregledniku, tako da ne morate da preuzmete nikakve plugine da bi videli taj sadržaj. Ovo je izuzetna stvar za developere koji tako znaju da svi dobijaju isto iskustvo ali i iz bezbednosi razloga jer se pokazalo da najveće pretnje za korisnike predstavljaju dodaci (pogotovo Java).

Malo ko je mogao pretpostaviti da će jezik koji je je trebao da liči na Java, ali nije bio u stanju da obavlja iste zadatke, postati ovoliko popularan. Takođe JavaScript nije najelokventniji jezik, programeri, developeri kažu da je Ruby ili Pyton napisan na način na koji bi se očekivalo da bude napisan, što je prirodno, ali jezik je onoliko dobar koliko su dobri alati koji idu uz njega, a zahvaljujući dodacima poput Node.js, jQueri (biblioteka), JSON (JavaScript Object Notation) i MongoDB, JavaScript ima svetlu budućnost.