5 načina da zaradite novac na Internetu

Sposobnost da možete raditi od kuće, praviti vlastiti raspored rada, provoditi više vremena sa porodicom a ujedno solidno zarađivati, je nešto što bi mnogi željeli. Danas kada se posljedice ekonomske krize još uvijek osjećaju, veliki broj nezaposlenih, male plaće, itd., mnogi traže načine da radom od kuće zarade nešto novca. Internet vam omogućava da na razne načine zaradite novac iz udobnosti vlastitog doma.

Osim jednostavnih, dodatnih poslova sa kojima ne možete da zaradite veliki novac ali koje možete da obavite za relativno kratko vrijeme, tu su i online poslovi koje možete raditi puno radno vrijeme i tako zaraditi više novca pa čak napraviti i vrlo uspješnu online karijeru.

Navest ćemo 5 načina sa kojima možete da zaradite novac na Internetu.

Prodaja proizvoda na eBay

eBay je najveći svjetski aukcijski web sajt i najpopularnije mjesto za online trgovinu. Prodaja na eBay je kao i svaka druga prodaja koja se obavlja na nekom tržištu, osim što na eBay imate pristup 180 milijuna potencijalnih kupaca! Na eBay možete prodavati svoje stare stvari koje vam više ne trebaju ili pak možete preprodavati druge proizvode.

Jednostavno, registrirate na eBay, kreirajte svoj profil prodavca i počnite sa prodajom. Naravno, ovo vjerojatno zvuči jednostavno, ali potrebno je steći malo prakse kako bi mogli postati uspješan prodavac na eBay.

Kreiranje uvjerljive i legitimne stranice proizvoda (sa fotografijama i opisom proizvoda), za robu koju ćete prodavati svakako da će pomoći da se kupci zainteresiraju. Također je važno imati razumne cene i korisničku službu koja će prikupljati povratne informacije od kupaca. Što više pozitivnih povratnih informacija dobijete, više ljudi će biti spremno da posluje sa vama a to znači veću prodaju i veću zaradu za vas. Više o prodaji na eBay možete pročitati u našem članku “Kako početi sa prodajom na eBay”.

Blogging

Ako imate određenu strast za nešto, bilo da se radi o hobiju ili opsesijii, i imate što reći o tome, onda bi bloganje svakao moglo da bude profitabilan način za kanalisanje vaših misli. Kod bloganja je važno redovito ažuriranje sadržaja, njegova promocija (Facebook, YouTube i ostalo) i u konačnici njegova monetarizacija. Kao i kod mnogim drugim uslugama na Internetu, oglašavanje je jedan od najvažnijih faktora monetarizacije bloga.

Nakon pokretanja osobnog bloga, mnogi blogeri se prijavljuju na neki oglasni servis, najčešće je u pitanju Google AdSense koji postavlja one poznate sponzorirane linkove koje često viđate na sajtovima. Kod Google AdSense princip je vrlo jednostavan, što više puta posjetioci vašeg bloga kliknu na te linkove, vi zarađujete više novca. Zarada na Internetu sa Google AdSense je nešto što praktikuju mnogi blogeri a mnogi će ovaj način monetarizacije kombinirati sa još nekim i tako povećati svoju zaradu.

Ako uspijete konstantno nuditi kvalitetan i zanimljiv sadržaj svojim čitaocima to će svakako vremenom rezultirati do respektabilnog broja korisnika koji će posjećivati vaš blog. Sa velikim brojem korisnika otvorit će vam se još nekoliko mogućnosti monetarizacije bloga. Mnogo je vlasnika uspješnih blogova koji ne samo da zarađuju veliki novac već imaju i na desetine zaposlenih. Kao aktualan primjer možemo navesti tech blog Mashable koji želi da kupi CNN za čak 200 milijuna dolara.

Freelancing

Freelancing je na neki način sličan bloggingu jer ćete raditi od kuće ili sa redovnog posla. No, postoji i nekoliko važnih razlika. Prvo, ako razmišljate da radite od kuće kao slobodni pisac (freelance writer), onda morate imati mnogo više iskustva od prosječnog blogera. Mnogi poslovi koji se nude slobodnim piscima pokrivaju teme specijalizirane za online publikacije i mnogi zahtijevaju stručno znanje za te teme. Isto tako, važno je napomenuti da je znanje engleskog jezika na visokom nivou jedan od preduslova za pronalaženje poslova.

Naravno, pisanje nije jedini način da zaradite novac kao freelancer, možete raditi poslove unosa podataka, dizajnera, programera, administratora, prevodioca, anketara i još mnogo toga. Najpopularniji sajtovi na kojima možete pronaći online poslove koje možete raditi od kuće su Freelancer.com, Elance.com, oDesk.com i vWorker.com.

Website/Domain Flipping: Zarada preprodajom web sajtova i domena

Na temelju sreće, strategije i poslovne pameti, Website/domain flipping, preprodaja web sajtova i Internet domena može biti veoma unosan način online zarade. Izraz dolazi od trika koji se koristi u trgovini nekretninama a koji podrazumjeva kupnju starih, podcijenjenih kuća ili stanova, a potom rad na njihovoj popravci i sređivanju kako bi postale mnogo privlačnije i modernijeg izgleda. Naravno, ovako sređene kuće i stanovi se potom prodaju po znatno višim cijenama.

U ovom slučaju, stara i zastarjela kuća je naziv domena, adresa web stranice. Proces je isti, kupujete domen da bi ga nakon “sređivanja” kasnije prodali za veću sumu novca. Uz vrijeme odvojeno na potraživanje možete pronaći loše iskorištene, loše održavane web stranice koje imaju generičke i prepoznatljive identifikatore. To je ono što trebate kupiti. Nakon opsežnih promjenama koje napravite, promjena dizajna i slično, preprodajom sajta i domena moći ćete zaraditi i nekoliko puta više novca.

Prodaja ručno izrađenih proizvoda

Osim sto različite proizvode možete prodavati na sajtovima kao što je eBay, također postoje i spacijalizirani sajtovi na kojima možete prodavati svoje originalne kreacije. Određene web stranice kao što su devianArt ili Etsy, posvećene su u omogućavanju umjetnicima da svoje radove ponude velikoj online populaciji potencijalnih kupaca.

Na ovim sajtovima prodaju se najrazličitiji proizvodi dobiveni pletenjem, kukičanjem, slikanjem, kiparstvom, rezbarenjem i ostalim. Znači ako oslikavate šalice, dizajnirate nakit, čestitke i pozivnice, izrađujete neke stvari od drveta ili bilo što drugo, svakako da treba da svoje kreacije ponudite preko nekog od ovih sajtova.

Etsy bi trebalo biti vaša prva destinacija ako imate nešto autentično za prodaju. Etsy je online tržište na kom se prodaje na milijune proizvoda ručne izrade. Sajt je 2005 godine pokrenut od strane grupe slobodnih umjetnika kojima je on bio idealno mjesto na kome će moći da prodaju svoje radove. Etsy je i danas mjesto na kom većinu prodavaca i dalje čine slobodni umjetnici koji od prodaje svojih radova ostvaruju solidnu zaradu.