money-bulb-225 U zadnje vrijeme svaki put kada tražite nešto online, malo malo pa se pojavi neka web stranica sa savjetima “stručnjaka”. Bilo da su ovi sajtovi stranice na Yahoo Answers, sajtovi sa medicinskim informacijama ili dio zajednice malih poslovanja poput Yelp-a, oni postaju sve važniji izvor informacija za ljude koji su u potrazi za odgovorima na specifična pitanja.

Ako ste stručnjak za nešto, možete ponuditi svoje savjete online i na taj način unovčiti svoju stručnost. Vlasnici malih poslovanja su posebno dobri kandidati da postanu online stručnjaci, jer odlično poznaju svoju branšu. Milijuni vlasnika malih tvrtki se okrenulo bloganju, pisanju članaka, dijeljenju savjeta na Q&A stranicama i sudjelovanju na forumima, što je dobar način da se dovede promet na vlastite web stranice i izgradi poslovni kredibilitet.

Stručnost se plaća
Vlasnici malih poslovanja posjeduju bogato znanje o svojoj branši i u situciji kada oni dijele ovo znanje sa onim ljudima koji pretražuju Internet u potrazi za takvim informacijama, iz prve ruke, to onda daje vjerodostojnost njiovom poslovanju a uz to i privlači nove klijente. 

Bloganje je ključni medij za dijeljenje vaše stručnosti. Najnovija Merchant Confidence Index, anketa koja je uključila 10000 vlasnika malih tvrtki, utvrdila je da gotovo 30% njih bloga a 35% njih planira da započne da bloga u naredna tri mjeseca. Prema podacima koje je objavila Internet marketinška tvrtka HubSpot, tvrtke koje blogaju ostvaruje 55% više posjeta na svojim stranicama, 97% više ulaznih linkova i 434% više indeksiranih stranica.

Kako započeti
Koji je prvi korak ako želite započeti sa izradom stručnog sadržaja online? Prva stvar koju treba da učiniti jeste da razmišljate o temama o kojima b pisali. Koji koristan savjet možete ponuditi svojim potencijalnim klijentima? U kojoj oblasti ste stručni? Napravite popis tema o kojima bi željeli pisati.

Dalje, morat pronaći naćin na koji bi se za vaš sadržaj čulo. Najuspješniji stručni sadržaj je jednostavan, informativan, potkrepljen sa primjerima i istraživanjima, te sa pomoći u objašnjavanju određenih pojmova. Vaši članci ne bi trebai biti samoreklamiranje. Na primjer, ako ste mehaničar, nemojte napisati članak koji savjetuje da je najbolji način da se popravi rasplinjača taj da se dođe kod vas u servis i plati za popravak. Umjesto toga, ponudite praktične, korak-po-korak savjete koji stvarno mogu pomoći netkom sa problemom. Na kraju svog članka, možete nježno izreklamirati svoje poslovanje i dodati svoj URL, ali najbitnije je da ne pretvorite svoj članak u reklamu.

Nakon što ste napisali svoj članak ili blog post, treba da ga objavite online, i tu imate mnogo opcija. Vaš cilj treba biti maksimalna izloženost vašeg članka koji treba da generira i proslijedi promet na vaš web sajt. Možete objaviti svoj članak na osobnom, poslovnom ili blogu zajednice, a zatim dodati linkove na vaš članak na LinkedIn-u, Facebook-u i Twitter-u. Možete odgovarati na pitanje na Q&A stranicama ili predstavljati vlastita pitanja a zatim se vraćati i odgovarati na njih.

Neki sajtovi, kao što su Associated Content ili Demand Media, platćaju stručnjacima neki iznos za pisanje tematskih članaka, koji se kasnije pojavljuju u online novinama i drugim web stranicama. Demand Media plaća do15 dolara za članak od 500 riječi. Drugi slični sajtovi kao što je Examiner, plaćaju na temelju broja pregleda članka. Nećete zaraditi milijune stvarajući sadržaj za ove tvrtke koje plaćaju za pisanje članaka, ali ako blogate redovito, vaš sadržaj će se sve više pojavljivati u rezultatima pretrage za srodne teme, a to će vam uveliko pomoći u izgradnji kredibiliteta u vašoj branši, što je znatno vrijednije od nekoliko dolara.

Potrudite se da se za vaš sadržaj čuje
Gdje god odlučili da objavljujete svoje članke, uvjerite se da je sajt vjerodostojan. Ako je u pitanju vaš vlastiti blog, učinite ga informativnim i stručnim kako bi postao jedan koristan sajt na koji bi se vaši ciljani korisnici redovno vraćali po nove informacije.

Da bi vaš sadržaj bio pronađen, sajt na koji objavljujete bi trebao da bude optimiziran za tražilice. Ugradite linkove u svoje članke, i linkujte na vaše članke sa drugih sajtova na webu koliko god je to moguće. Dodajte linkove na članake na svojim Facebook, Twitter, LinkedIn i drugim sučeljima socijalnog umrežavanja.
Kvaliteta stručnog sadržaja kojeg pravite vrlo je važan za izgradnju vašeg kredibiliteta i poticanje vaših poslovnih rezultata u stvarnom svijetu. Ako vaše članci budu korisni i informativni, oni će se čitati i dijeliti, a to će povećati vidljivost vašeg sadržaja i vašeg poslovanja. Ponudite korisne savjete i vidjet ćete koliko brzo će vaše znanje biti nagrađeno.