Radnici u operacionim centrima internet mreže širom sveta pokušavaju da shvate zašto je promet ove sedmice na sajtovima kao što su YouTube, Twitter i Facebook bio preusmeren na servere u Kini, dajući web-surferima širom sveta uvid u ono što Kineski internet korisnici vide kada oni pokušavaju da pristupe tim za njih blokiranim sajtovima.

U sredu je neko u čileanskom Domain Name Sistem (DNS) registru, Internet protokola (IP) adresa za pronalaženje sistema, izjavio da su lokalni Internet provajderi primetili čudno ponašanje.

Konkretno, jedan od glavnih DNS servera, koji se zove I Root Server i radi u Švedskoj, je posetitelje koji su pokušavli da idu na te sajtove preusmeravao na servere u Kini. To je praktično poslalo ljude iza Velikog Zida Kine, strogo kontrolisane mreže servera i rutera Narodne Republike Kine koja se koristi za filtriranje Interneta i blokiranje njenih građana od pristupanja sadržaju, što se smatra politički osetljivim.

Portparol Google-a, koji je vlasnik YouTube-a je odbio da komentariše, rekavši da je to problem na ISP nivou. On je rekao da ovo nije povezano sa Google-ovim korporativnim sajtom koji se pojavljivao na kineskom, danskom i drugim jezicima u sredu, za koji kompanija kaže da je bila obična greška.

Tu će bez sumnje biti spekulacije da ova DNS dešavanja nisu u vezi sa tenzijama između Google-a, Sjedinjenih Država i Kine pogotovo što je Google tvrdio da su njegovu mrežu i Gmail korisnike koji su aktivisti za ljudska prava bili meta krajem prošle godine napali napadači koji potiču iz Kine. Epilog toga je Google je preselio svoj Google.cn sajt u Hong Kong.

Predstavnik Informativnog centra kineske internet mreže (CNNIC) negirao je da je bilo ikakvih malverzacija.

Želimo da pojasnimo da CNNIC nikada nije presretao ili radio neke druge stvari za refleksiju sajta sa Root Server-a,  CNNIC samo obezbeđuje stabilnu Internet konekciju, napajanje i neophodnu podršku,

izjavio je Xiaodong Lee, potpredsednik i tehnološki direktor u CNNIC.