facebook-logo Eksplozija online trgovine na web sajtovima društvenog umrežavanja će verovatno dovesti do toga da Facebook postane najveća banka na svetu do 2015 godine. Ljudi koji nemaju Facebook nalog bi svakako morali da ga otvore, kaže osnivač i predsednik Metal International, Ken Rutkowski.

Medijske kompanije “stara škola” imaju tržišnu kapitalizaciju vrijednu 241.7 milijardi dolara, ali medijske kompanije koje spadaju u “novu školu” imaju vrednost 319.7 milijardi dolara. Google spade u "novu školu" i on ima najveći udeo ali Facebook je odmah iza njega, sa ogromnom ambicijom da postane nešto više od društvene mreže. Facebook ima 680 miliona korisnika i to je ogroman broj. Postavlja se pitanje, ko nema profil na Facebook-u? To je razlog zašto tvrdim da će Facebook biti najveća banka do 2015 godine.

ističe Ken Rutkowski.

Facebook Credits omogućavaju ljudima da igraju igre i Facebook već sada pravi dogovore sa bankama oko kredita za profile. Ako igrate igrice na Facebooku, FarmVille ili Mafia Wars, onda su vam Facebook Credits itekako poznati.

Ken Rutkowski navodi primer kompanije Zynga, kreatora igrice FarmVille, koja vredi fantastičnih, nepojmljivih 12 milijardi dolara a "do pre 18 meseci nije ni postojala". Facebook već duže vreme traži način kako da monetarizuje svoju veličinu i popularnost a Facebook Credits se čine kao logičan i prirodan potez koji hvata sve veći zamah. Prvo je krenulo sa blagim ucenama das vi koji nude online igranje na Facebook-u uvedu Credits kao ekskluzivni sistem plaćanja, što se naravno i dogodilo.

On navodi i primer Kine, koja generiše sve više i više online prihoda za koje očekuje da će uskoro početi da se šire a Facebook sa bankama već dogovara kreiranje mehanizma za razmenu.

Ken Rutkowski vodi i Founder Institute iz Los Angeles, ponosan je na činjenicu da se vodi kao prva osoba koja je upotrebila izraz "Web 3.0" učestvujući na konferenciji za