facebook Facebok je proširio svoju "Ukupna Nacionalna Sreća" prototip apalikaciju na 18 novih zemalja. Aplikacija analizira riječi u statusnom ažuriranju poput "fenomenalno" ili "tragično" radi praćenja promjena u kolektivnom emocionalnom stanju svojih korisnika.

Kada je Facebook prošle godine primjenio metodu na svoje američke korisnike utvrdio je da je stanje sreće bilo veoma visoko za vrijeme praznika a veoma nisko kada su slavne osobe poput Michaela Jacksona ili Heath Ledger preminule. Iako rezultati studije nisu bili iznenađujući, ideja da se koristi statusno ažuriranje za mjerenje nacionalne sreće je je zaintrigirala mnoge.

Nakon Facebook-ovog najnovijeg ažuriranja popisa, on sada uključuje SAD, Kanadu, Indiju, Veliku Britaniju, Belgiju, Nizozemsku, Portoriko, Singapur, Austriju, Njemačku, Novi Zeland, Italiju, Čile, Urugvaj, Španjolsku, Meksiko, Južna Afriku, Argentinu, Australiju, Irsku, Venezuelu i Kolumbiju. Statusno ažuriranje na engleskom, nizozemskom, njemačkom, talijanskom i španjolskom jeziku uključeni su u podatke.

Kao što ste možda očekivali, stanovnici svake zemlje postaju sretniji za vrijeme praznika i tijekom velikih događanja, primjerice, Amerikanci su sretniji za vrijeme Super Bowl-a. A govoreći o sportskim događajima pad u sreći korespondira sa velikim sportskim porazima.

U nekim slučajevima povećanje male negativnosti uzrokuje velike skokove u pozitivnosti. Nema svatko divan Božić zahvaljujući stresu na putovanju ili obiteljskoj drami, pa ne čudi da su negativni komentari povećavaju u to doba godine.

Prije par mjeseci Facebook je odlučio da provjeri kako bračni status utječe na sreću. Stoga i ne čudi što je utvrdio da su ljudi u vezama skloniji postovanju sretanijih komentara. Samci su bolji nego korisnicima koji nisu naveli svoj status veze ili su u otvorenim vezama.

facebookhappiness