ZyngaLog Facebook promene u obaveštenjima i zahtevima, koji eliminišu značajnu količinu slobodnog oglašavanja na social-gaming aplikacijama, uzrokovale su negativan uticaj na Zynga i većinu drugih velikih društvenih igara donoseći velike gubitke u “mesečnim aktivnim korisnicima” (MAU) u maju.

Jedini od velike četvorke koji je dobitnik u maju je Playdom i to zbog uspona fudbalske aplikacije Bola i gradnje sela u igrici Treetopia. Zynga je izgubila više od 10% svojih igrača.

 mays-maus

MAU gubitak za Treasure Isle je posebno iznenađenje s obzirom na masivni rast igre u aprilu, tokom kojeg je Treasure Isle pridodao 25 miliona novih MAU. Brz rast a kasnije pad ukazuje na komprimovani životni ciklus igara na Facebook platformi gde je Farmville-u trebalo oko 9.5 meseci da dodje na vrh a Treasure Isle je do vrha trebalo manje od 2 meseca nakon uvođenja. Ovaj trend nije dobar za zaradu društvenih igara na Facebook, jer igrači imaju tendenciju da troše više novca na virtuelnu robu tek nakon što uspostave prisustvo u igri. mays-maus (1)

Ako pogledamo dinamiku pada, ona ubrzava u prvih nekoliko nedelja maja i izgleda da je stala na 2,4% nedeljnog pada u poslednjih nekoliko nedelja. Međutim, naredni letnji meseci su sezonski loši za sve igrice tako da će se pad verovatno nastaviti do juna.

S obzirom na promene na Facebook-u, verujemo da će rast Zynga i drugih društvenih igara sve više zavisiti od drugih platformi a ne samo od Facebook-a. Zynga-vo nedavno partnerstvo sa Yahoo-om donosi novu platformu za potencijalni rast. Pored toga, Zynga sajt Farmville.com je 382 sajt po prometu na internetu, po Alexa.com a predviđanja su da će Zynga Live Portal doneti ponovni rast društvene igrice.