Svijet organskog pretraživanja je drastično evoluirao tijekom posljednjih 10 godina, kao i same stranice sa rezultatima pretraživanja (SERP) tako da su se razvijale i različite SEO taktike potrebne da bih se postigao uspjeh. Ipak, i pored evolucije kanala, neka načela su tijekom godina ostala nepromjenjena, dajući i dalje dobre rezultate.

  • Primjena metodologije izravanog odgovora na organsko pretraživanje
  • Granularnost u analizi podataka na razini ključnih riječi
  • Težnja za kvalitetu, a ne količina

Tvrtke koje dovode veliki promet i održivi prihod putem organske pretrage su prihvatili ova načela. U mnogim slučajevima, oni tretiraju i mjere SEO kao program plaćenog pretraživanja sa disciplinom koja se odnosi na testiranja, eksperimentiranja, te granularnom analizom. I to sve počinje s odabirom ključnih riječi.

Opseg pretraživanja

Opseg pretraživanja je ključni faktor u određivanju na koje ćete se ključne riječi usredotočiti, tako da ovo nije potrebno dodatno objašnjavati.

Ogromna online zarada može biti generirana i iz zajedničkog skupa niskog opsega pretraživanja, u kojem su ključne fraze sa najmanje tri riječi (long tail), koje pojedinačno dobijaju samo nekoliko konverzija mjesečno, ali zajedno čine više od 70 posto svih ne-brand prihoda. Ovo se obično postiže kroz dobro osmišljenu tehničku arhitekturu unutar velikih e-commerce web stranica.

Relevantnost i namjera korisnika

Relevantnost je također ključni element i bez nje nema ništa. Jednostavno, zaboravite na rangiranje za ključnu riječ koja se ne pojavljuje na vašem sajtu.

Namjera korisnika može se shvatiti na razne načine. Da li korisnik koji traži "Delta" u stvari traži avionske karte ili trgovački lanac? Razumijevanje i istraživanje više značenja pojedinih pojmova pretraživanja je itekako važno.

Još važnije je razmišljanje potrošača u procesu donošenja odluka, i utjecaj koji to ima na konverziju. S aspekta ključnih riječi, ovo se često prevodi kao glava, torzo i „long tail” ključne riječi. Glava obično predstavlja opseg pretraživanja i izloženost brenda, ali ne nužno i krajnji cilj pretvorbe. Kretanjem kroz torzo prema „long tail” i SKU-razini, naći ćete da volumen postaje sve tanji kako se povećava stopa konverzije. Izgradnjom modela mogućnosti prihoda sa volumenom i konverzijom obično će vas dovesti do skupa ključnih riječi koje uključuju zdravu mješavinu svakog tipa ključnih riječi.

Utjecaj na poslovanje

Ovo je najzanimljiviji atribut koji uzimate u obzir pri odabiru ključnih riječi i njihovom ocjenjivanju, jer spaja predhodno navedene atribute prilikom dodavanja u metrike koje su specifične za vaše poslovanje i ciljeve, kao na primjer, inkrementalni rast prihoda.

Prilikom postavljanja i analize ključnih riječi, postoji nekoliko ključnih točaka koje treba imati na umu:

Zaustaviti opsjednutost izvješćem o rangiranju

Rangiranje je put do stjecanja kupaca, ali je vrlo često i distrakcija kada metrika poput prometa, AOV, stope pretvorbe i dr. nisu uzeti u razmatranje. Univerzalno pretraživanje, lokalizacija i personalizacija, kao i visoka volatilnost samog rangiranja pojedinačnih ključni riječi, čini da je program nemoguće ocjeniti samo na osnovu rangiranja. Mnoga izvješća o rangiranju odnose se samo na uzorak ukupnog broja ključnih riječi. Poslovanja često imaju na tisuće vrijednih ključnih riječi koje se nalaze na stranicama tri, četiri ili pet a da toga nisu ni svjesni, jer se one ne pojavljuju na izvješću o rangiranju. Pogledajte dalje od prva tri stranice rezultata pretraživanja kako bi identificirali svoje mogućnosti i uporedite to sa metrikom koja je bitna, kao što je promet, AOV, stopa pretvorbe i ostalo.

Analiza brand i ne-brand podataka na razini ključnih riječi

I dok je kompledno modelirnje atributa možda složeno, skupo i pomalo subjektivno, ipak možete napraviti nekoliko konkretnih koraka za filtriranje onoga što ste uradili i onoga što niste uradili. Pogledajte brand i non-brand podataka i analizirajte ih na razini ključnih riječi. Ako je vaš organski prihod porastao 38 posto mjesečno u odnosu na mjesec dana ranije, ne radujte se prebrzo:

  • Gdje je točno rast postignut?
  • Da li je vaš brand doveo prihode kao rezultat kampanje prikazivanja?
  • Da li je ne-brand opseg pretraživanja povećan tog mjeseca zbog sezonske prirode vašeg poslovanja?

Pogledajte malo dublje kako bi otkrili prave uzroke. Gledajte podatke na godišnjem nivou, na razini ključne riječi, kako bi izolirati mjesta na kojima se povećanje i smanjenje pojavljuje. Nakon toga bit ćete u mogućnosti da kvalitetno razradite strategiju oko tih riječi ali i izvedenice tih ključnih riječi.