linux-foundation

Twitter je pridružio Linux Foundation i tako službeno pokazao svoju predanost open-source softveru. Poput mnogih operatora visoko-prometnih Web stranica i Twitter se u svojim podatkovnim centrima oslanja na open-source, sa Linux serverima koji hostuju softverske projekte za lakše upravljanje velikim podacima i služenje Web sadržaja.

Linux Foundation prikuplja sredstva za razvoj Linux kernela i djeluje kao predstavnik tehnologije. Linux Foundation se oslana na korporativna sponzorstva mnogih istaknutih IT kompanija koje koriste ili rade na razvoju open-source softvera. Twitter se pridružio Linux Foundation kao srebrni član, što podrazumjeva da će plaćati 15.000 dolara za tu povlasticu.

Twitter se nedavno našao na udaru developera koji su kritikovali njegove drastične promjene API-ja koje nameću nova ograničenja za developere aplikacija trećih strana. Neki smatraju da je ovo službeno pristupanje Linux fondaciji činom udvaranja sa kojim Twitter želi da normalizuje odnose sa developerima trećih strana. Međutim, Twitter-ov Open Source menadžer, Chris Aniszczyk, naglašava da pridruživanje Linux fondaciji ni na koji način nije povezano sa promenom API-ja te da se na pridruživanju radilo već neko vrijeme.

Twitter nije novajlija u open-source svijetu. On koristi MySQL za pohranu tweets a također koristi i Memcached i svoj vlastiti Twemcache. Cassandra, Hadoop, Lucene, Pig i ostali su open-source alati koji se koriste u Twitter infrastrukturi. Open-source projekti koje je uradio Twitter uključuju Lago, generator opterećenja za testiranje usluge prije nego što krenu sa proizvodnjom; Zipkin, distribuirani sustav praćenja i Scalding, Scala knjižnica koja olakšava pisanje MapReduce u Hadoop. Twitter je također sponzor Apache Software Foundation a nedavno se pridružio i World Wide Web Consortium.

Twitter-ovo pridruživanje Linux fondaciji pokazuje "kolika je važnost Linux-a za mnoge velike Internet kompanije koje u suštini rade na Linux-u, i koje pokušavaju da izgrade svoju infrastrukturu gotovo u cijelosti na open-source softveru",

priopćio je izvršni direktor Linux Foundation, Jim Zemlin.

Jim Zemlin navodi da je Google još jedna velika Web kompanija koja je dio Linux fondacije te da je jedino ime koje trenutno nedostaje je Facebook.

Nadamo se da će nam se Mark Zuckerberg vrlo brzo pridružiti. Facebook takođe radi na Linux-u.Mi bi zaista voljeli da nam se u što skorije vrijeme pridruže. Treba reći da oni već sudjeluju u našim događanjima vezanim za Open Compute Project, tako da je dobra stvar,

dodaje Jim Zemlin.