europe_thumb.png

Najveći Europski mobilni operatori razmišljaju o udruživanju resursa za stvaranje pan-europsku mrežne infrastrukture. Ova ideja o ujedinjenu rascjepkanih nacionalnih tržišta Europe potaknuta je od strane Europske Komisije koja navodno želi jedinstveno tržište koje bi odgovarao njenoj ​​gospodarskoj filozofiji.

Ideja o ujedinjenu telekom tržišta i izgradnji pan-europske mrežu pojavila se sastanku između EU šefa za konkurenciju Joaquin Almunia i šefova najvećih europskih telekom grupa, uključujući Deutsche Telekom, France Telecom, Telecom Italia i Telefonica. Izgradnjom pan-Europske mreže omogućilo bi mnogo lakše konkuriranje na fragmentiranom europskom tržištu.

Kombiniranjem resursa, vjeruje se da će operateri moći izdržati tešku europsku financijsku situaciju i sprečiti konkurencije iz drugih tehnoloških kompanija da koriste njihove mreže.

Očekuje se da će ovaj plan telekom operatora imati veliki otpor nacionalnih regulatora. Ako ovaj plan zaživi, europske mobilne mreže mogle bi djelovati na sličan način kao u Kini, gdje tri velike kompanije kontroliraju milijarde mobilnih pretplatnika. To bi također rezultiralo sa nižom cijenom roaminga kao i jedinstvenom strukturom cijena u cijeloj Europskoj Uniji.

Prema drugoj ideji, operatori ne bi morali da se spajaju kako bi se bolje natjecali na tržištu. Oni bi mogli formirati holding koji okuplja mrežne infrastrukture za svaku stranku i omogućuje im da koriste sve resurse, i nagrađujući one koji ulažu i razvijaju postojeće strukture.

Mrežno dijeljenje između nacionalnih operatora na razini zemalja članica EU prisutno je već godinama, kao način smanjenja troškova održavanja i nadogradnje mrežne infrastrukture. U Velikoj Britaniji, dva operatera Orange i T-Mobile, 2009 godine objavila su spajanje i stvaranje najvećeg telekom operatora u Velikoj Britaniji koji je sada u vlasništvu EE (bivši Everything Everywhere), i koji sada predstavlja mnogo ozbiljniju konkurenciju Deutsche Telekom i France Telecom.