facebook Mark Zuckerberg direktor Facebook-a se topio na bini All Things D konferencije prošle nedelje, bilo je toliko loše da su ljudi, uključujući čak i Zuckerberg-ovog najglasnijeg saveznika, Robert Scoble-a, pozivali ga da odstupi i zaposli novog direktora.

Da, Zuckerberg je pravio greške. Kao 19-godišnjak na Harvardu je rekao neke stvari o Facebook korisnicima, neetično je tretirao poslovne partnere a možda čak i prekršio neki od zakona hakerisanjem privatnih Facebook e-mail korisničkih računa.

Ali Facebook korisnici ne znaju o greškama skoro ništa a i da znaju verovatno ih ne bi bilo ni briga, a i zašto bi. Za njih, Facebook je koristan proizvod. 500 miliona ljudi koristi Facebook svakog meseca. Prihodi kompanije, koji su raznovrsni, će preći 2 milijarde dolara ove godine, što je znatno povećanje u odnosu na 800 miliona iz 2009 godine. Prošlog meseca, kada je Mark izgledao potpuno nesposoban, broj korisnika je zapravo ubrzano rastao. Jasno, greške Zuckerberg-a nisu uticale na Facebook-ovu sposobnost dobrog proizvoda.

Mark je želeo da on kontroliše svoju kompaniju. To pokazuje svaka njegova odluka bitna po kompaniju.

  • Razlog zašto je Mark svoju prvu spoljnu investiciju uzeo od Peter Thiel je taj što je Peter želeo da on ima kontrolu nad kompanijom.
  • Razlog zašto je Mark pristao na VC finansiranje Accel Partners je taj da mu je Jim Breyer dozvolio kontrolu tri od pet mesta u odboru.
  • Razlog zašto je Mark hteo da proda Facebook Yahoo-u za milijardu dolara je taj što je hteo kontrolu nad kompanijom.
  • Razlog zašto je Mark prodao 1,6% Facebook-a Microsoft-u je taj što mu to dozvoljava da kontroliše kompaniju.
  • Razlog zašto je Mark pristao na finansiranje od strane Digital Sky Technologies, je taj da se direktor DST Jurij Milner složio da bude bez prava glasa jer želi da Mark kontroliše kompaniju.

Kroz Facebook su prošli mnogi brilijantni rukovodioci koji su smatrali da će jednog dana doći I na mesto direktora, to se kasnije ispostavilo kao njihova greška zbog koje su morali otici iz Facebook-a. Prvi operativac Facebook-a, Sheryl Sandberg, je dobila posao jer je bila iskusan kandidat za posao a uz to nikada nije izrazila aspiracije ka mestu direktora.

Činjenica je, Facebook je kompanija Mark Zuckerberg-a. On je kontroliše 3 od 5 mesta u odboru. Neki kažu da on nije generalni direktor, on je kralj.

obviously-zuckerbergs-performance-at-the-all-things-d-conference-was-a-mess-anything-redeeming

Očito je Zuckerberg-ov nastup na All Things D konferenciji je bio konfuzan. Nešto za ublažavanje?

no-marks-performance-was-plain-awful

Ne, Mark Zuckerberg nastup je bio grozan.

was-it-surprising-had-he-performed-better-previously-or-we-assumed-he-had-been-trained-on-these-answers

Je li to čudno? Da li se prethodno bolje pripremao ili je "trenirao" odgovore?

not-surprising-at-all-mark-had-a-horrible-keynote-at-sxsw-a-couple-years-ago-and-a-terrible-interview-on-60-minutes-before-that-guy-is-anti-charming

Uopšte ne iznenađuje. Mark je imao strašno predstavljanje na SXSW pre par godina i katastrofalan intervju na 60 minuta prije toga. Momak je jednostavno anti-šarmantan.

does-facebook-need-to-bring-in-a-more-experienced-ceo-if-the-company-ever-goes-public-like-googles-schmidt-or-is-sheryl-sandberg-ceo-material

Da li Facebook-u potreban iskusniji direktor, ako ikada misli da bude javna firma, poput Google-ovog Schmidt ili Sheryl Sandberg ima potencijal direktora?

hopefully-sheryl-sandberg-a-google-and-dc-veteran-is-extremely-polished-put-her-on-stage-mark

Srećom, Sheryl Sandberg, Google veteran, iznimno je šarmantna. Zašto ona nebi bila novi direktor Facebooka?