nova-nokia-lumia-920.png

Jučer je cijena dionice kompanije Nokia skočila za 8% ponajviše zbog toga što je Kineska kompanija Huawei iskazala interesovanje za kupnju Finskog proizvođača telefona. Kineski elektronski gigant navodi da je spreman za preuzimanje Nokia ako ona pokaže "spremnost" za spajanje.

Važno je reći da je kompanija Huawei treći najveći prodavac pametnih telefona na svijetu. Kompanija je u 2012 godini prodala 27,2 milijuna pametnih telefona, što je impresivan rast od 73,8 posto u odnosu na godinu dana ranije. Ipak, postoje određene stvari zbog kojih je teško vjerovati da je netko u ovom trenutku spremna da riskira sa kupnjom kmpanije Nokia.

Osim kompanije Huawai, još nekoliko kompanija među kojima je i Lenovo, u posljednje vrijeme pokazuje interesovanje za kupnju nekog od proizvođača pametnih telefona, no problem je taj što Nokia nije prevashodno proizvođač pametnih telefona već starih, običnih telefona.

U posljednjem tromjesečju, Nokia je prodala 56 milijuna običnih telefona i “samo” 6 milijuna pametnih telefona. Prihodi od običnih telefona iznosili su 1,6 milijardi eura a od pametnih telefona 1,2 milijarde eura.

Ove brojke svakako nisu jedina niti najveća prepreka za moguće preuzimanje. Vjerojatno najveći problem predstavlja iznimna nepredvidljivost poslovanja kompanije Nokia. Budućnost kompanije je vrlo neizvjesna. Naime, u odnosu na prethodnu godinu, prihodi od prodaje običnih telefona smanjili su se za 31%, što je donekle i logično s obzirom na rastuću popularnost pametnih telefona međutim, prihodi od pametnih telefona su također smanjeni za 32% tako da je iznimno teško predvidjeti kako će Nokia izgledati nakon započete tranzicije u proizvođača pametnih telefona.

Kompanija još uvijek prodaje više od 50 milijuna običnih telefona za kvartal a s obzirom na ekspanziju pametnih telefona teško je predvidjeti da li će prodaja u prvom kvartalu 2014 godine pasti na 40 milijuna, 30 milijuna ili 20 milijuna?

U posljednjih godinu dana dešavale su se vrlo čudne fluktuacije po pitanju potražnje običnih telefona ponajviše zahvaljujući uspjehu Nokia Asha telefona u odnosu na jeftine Android telefone na tržištima Afrike i Azije.

Za kompaniju Nokia prisutnost na tržištima u nastajanju od velikog je značaja za njenu profitabilnost. Postupni pad prodaje običnih telefona kompaniji bi omogućilo relativno bezbolnu tranziciju, u protivnom nagli pad bi izazvao veliki gubitak novca i vjerojatno definitivan krah nekada najvećeg proizvođača mobitela.

Ekskluzivnost korištenja Microsoft-ovog mobilnog operativnog sustava Windows Phone predstavlja još jedan od problema.

Igranje na Windows Phone još uvijek je vrlo rizično jer njegov tržišni udio nije značajnije porastao u osam mjeseci od lansiranja Windows Phone 8. Teško je predvidjeti njegov uspjeh. Iako ima mali udio na tržištu on i dalje zahtijeva plaćanje pristojbu. To nije dobro. S druge stane je Android koji je besplatan,

priopćio je Richard Yu iz kompanije Huawei.